Kalender

Foreningen for

Nordisk Nonfiktion

 

Kalender for FNNF's aktiviteter

FNNF arrangerer løbende aktiviteter med øjnene rettet mod den stærke journalistiske fortælling. Hvis ikke andet er oplyst, er arrangementerne gratis for medlemmer, der også har fortrinsret, mens andre, der ikke er medlemmer, i nogle tilfælde vil kunne betale en entré for at deltage.

 

I FNNF ser vi lige nu frem til følgende:

 

5. november 2015, København: MasterClass med Pulitzer-vinder: Kom helt tæt på dine kilder

Leon Dash er en mester i at komme helt tæt på sine kilder. Han har gjort det flere gange, når han nærmest er flyttet ind hos sine kilder og har fulgt dem tæt og medlevende i flere måneder.

Den antropologiske tilgang indbragte Leon Dash en Pulitzer-pris i kategorien "Explanatory Journalism" for serien ‘Rosa Lee’s Story’ for Washington Post, og på denne FNNF-aften fortæller han om den specielle måde at arbejde på som journalist. Hvordan han er kommet så tæt på sine kilder og har brudt med armslængdeprincippet.

Som optakt møder vi Anne Kirstine Hermann, SDU, der netop har afleveret en ph.d. om antropologi i journalistik.

Vi kan kun sige, at det bliver en VILDT spændende aften.

 

I kan finde 'Rosa Lee's Story' her: https://www.washingtonpost.com/wp-srv/local/longterm/library/rosalee/part1.htm

 

Leon Dashs profil på University of Illinois: http://media.illinois.edu/faculty/detail/leon_dash

 

Tid: 19.00-21.00.

Sted: Information, Store Kongensgade 40C, 1264 København.

Tilmelding via mail: info@nonfiktion.com. Adgang kun for betalende FNNF-medlemmer. Er du ikke FNNF-medlem endnu? Bliv det her.

Mere info via Facebook.

 

25. november 2015, København: Temaaften: Biografien - den populære genre set indefra

Biografien er en af de helt store genrer på boghylderne, og både forlag og læsere elsker de store, stærke personfortællinger om et levet liv.

På denne temaaften går vi tæt på biografien fra både skribentens og redaktørens side af bordet. Hvordan arbejder skribenten med en biografi, og hvordan ser forlagene på genren og vurderer idéer?

Og ikke mindst: Hvad skal du stille op med den biografi, som du har en idé om at skrive?

 

Vi møder:

- Danni Travn, forfatter, der har flere biografier og erindringsbøger på cv’et - bl.a. om Bent Fabricius-Bjerre og Jesper Langberg.

- Ole Sønnichsen, forfatter og redaktør, fra oktober redaktør på Lindhardt & Ringhof. Ole har bl.a. skrevet biografier om Joachim Boldsen, Dirch Passer og Benny Andersen, og han er aktuel med Ulf Pilgaards selvbiografi.

- Kim Hundevadt, redaktør på Politikens Forlag, som har haft fingrene nede i adskillige biografier de seneste år.

 

Tid: 19.00-21.30. Forinden afholdes den årlige generalforsamling. Det sker kl. 18.30-19.00.

Sted: Foredragssalen i JP/Politikens Hus, indgang via Vestergade 28, 1785 Kbh V.

Tilmelding via mail: info@nonfiktion.com. Adgang kun for betalende FNNF-medlemmer. Er du ikke FNNF-medlem endnu? Bliv det her.

Mere info via Facebook.

 

 

Tidligere arrangementer:

 

8. oktober 2015, København: MasterClass hos EUROMAN

Hvad er en god journalistisk fortælling hos Euroman? Hvad er et stærkt portræt, og hvordan griber de det an? Og hvordan strikker de egentlig et helt magasin sammen?

Til dette fyraftensmøde inviterer Euroman vores medlemmer indenfor til en MasterClass, hvor vi hudfletter det seneste nummer og de journalistiske fortællinger, store som små, der kendetegner magasinet.

Tilmelding: Send en mail til info@nonfiktion.com og meld din ankomst.

Bemærk, dette er kun for betalende medlemmer af FNNF med medlemskab for 2015.

Og ja, vi glæder os virkelig meget.

Tid: 17.00-19.00.

Sted: Euroman, Hellerupvej 51, 2900 Hellerup.

 

 

9.-10. maj 2015, Vallekilde, Danmark: SEMINAR: Bliv en bedre fortæller - UDSOLGT!

Seminaret er UDSOLGT. Alle 50 pladser er væk, og det er jo fantastisk. Vi har oprettet en venteliste, som interesserede kan skrive sig på, hvis der skulle komme afbud. Skriv til info@nonfiktion.com.

 

Vi holder skriveseminar på Vallekilde Højskole. Der vil være masser af workshops, der vil være skriveøvelser, hvor du skriver dig ud, skarpe input, stjerner og højt humør. Der vil også være jazzkoncert og byg-selv-vaffelis med flødeboller.

Det endelige program indeholder følgende. Præcise dage og tidspunkter følger - og der tages forbehold for ændringer:

 • Nils Thorsen, Politiken: Om at skrive nærgående portrætter med sin egen stemme og originale billedsprog.
 • Morten Frich, chef for Berlingskes gravegruppe: Om hvordan han arbejder med hovedpersoner og om Berlingskes princip med "explosive cases", der skal løfte perspektivet i en historie.
 • MasterClass: Sådan skriver du en single! Tre dygtige skribenter deler ud af erfaringerne med deres vidt forskellige singler for Zetland. Hvordan greb de fortællingen an, researchen, historiens fokus, opbygningen, hovedpersonerne og meget mere, som giver et konkret indblik i arbejdet med formatet. De tre skribenter er:

- Isabella Hindkjær, der har tre singler på cv’et, bl.a. den personlige rejse tilbage til Spanien og et land i krise.

- Nana Toft, der står bag 'Truckerkrig'.

- Troels Donnerborg, der skrev 'Manden der kan huske alt'.

 • Line Vaaben, Information: Om hvordan hun arbejder med featuren til hverdag, fra idé til færdig artikel. Hvordan hun finder frem til de stærke menneskehistorier, hvordan hun laver aftaler, hvordan hun organiserer sine historier og skriver sig uden om det flade sprog.
 • Jakob Fälling, forfatter og sprogakrobat: Workshop, hvor du bøjer og strækker dit sprog helt ud til grænserne - og lidt over.
 • Workshop: Skriveværksted med egne tekster. Tag en tekst med, få feedback, og skriv det bedre på stedet. Det kan være en artikel eller et portræt, du skriver på, det kan være et kapitel til en bog, eller det kan være, du sidder fast i en indledning og gerne vil have input til at åbne så godt som muligt.
 • Workshop: Skriv den gode scene. Tag en af dine tekster med, få feedback og skriv det bedre på stedet. Det kan være en artikel, du skriver på, det kan være et kapitel til en bog eller et aktuelt portræt - eller det kan være, du sidder fast i en indledning eller en scene og gerne vil have input til at åbne historien så godt som muligt. Vi fokuserer på scenen, men sparrer gerne på andre dele af dine historie.
 • Individuel coaching: Få sparring til at komme videre med idéen til den single, longread eller anden journalistisk fortælling, du drømmer om at skrive.
 • Miraklet i Norge: For få år siden overvejede Bergens Tidende, om de skulle bevare featuremagasinet. I dag udgør det rygraden på avisen, ikke mindst på nettet, hvor de digitale journalistiske fortællinger læses af flere hundredtusinde (rekorden er 1,2 millioner, men flere har rundet 500.000 læsere). Journalisterne er sågar begyndt at tænke mobiltelefonen først, når de lancerer en ny stor feature. Bjørn Asle Nord fra Bergens Tidende røber, hvad det er, de nordmænd gør.

 

TILMELDING: Det koster 500 kr. for FNNF-medlemmer at deltage. Det er inkl. overnatning og logi (brunch x 2, kaffe, mellemmåltider, middag). Der er UDSOLGT, men du kan skrive dig på ventelisten i tilfælde af afbud. Send en mail til info@nonfiktion.com.

Bemærk: Tilmelding er bindende, men kan gives videre til andre i tilfælde af afbud. Seminaret vil kun være åbent for medlemmer.

Frist for tilmelding: Mandag 20. april 2015 - eller hvis udsolgt.

Kom med - og bliv en bedre skribent og fortæller. Mere info følger her og på Facebook, og meld dig ind i FNNF, hvis du vil med.

Tid: Lørdag-søndag 9.-10. maj 2015.

Sted: Vallekilde Højskole, Højskolevej 9, 4534 Hørve

 

 

9. april 2015, Stavanger, Norge: FeatureTorsdag

Vil du bli en bedre featurejournalist? Stavanger journalistlag og Foreningen for Nordisk Nonfiktion inviterer til featurekveld.

 • Under huden på Hells Angels-presidenten
 • Å skrive om det store med små ord
 • Fra nyhetsjournalistikk til feature

 

Under huden på Hells Angels-presidenten: Et hundreårsjubileum og stor flyinteresse ga Mathias Oppedal og Morten Nesvik innpass i et av Norges mest lukkede miljøer. Reportasjen om bonden som ble Hells Angels-president gir et sjeldent nært møte med en av Jærens mest sagnomsuste menn.

Ingressen lyder: «Per T. Høyland (54) seier han er ein lovlydig borgar. Men dersom nokon hadde stole bilen hans, ville han ikkje kontakta politiet.»

Hør hvordan det skjedde, og hvilke utfordringer som oppstår når man intervjuer noen som lever på kant med loven.

 

Å skrive om det store med små ord: Få journalister behersker språket bedre enn Heidi Hjorteland Wigestrand. Heidi forteller hvordan hun arbeider med tekster, og tar utgangspunkt i den siste Pluss-artikkelen om Hans og Wenche. ”Ikke mange som kan skrive om dette uten at det blir kleint, men du leverer igjen, Heidi”, var bare en av mange, rosende tilbakemeldinger på sosiale medier. ”Korleis skriva om det store med små ord? Målet mitt er jo å unngå dei verste klisjeane. Og det er særs utfordrande når ein skriv om kjærleik”, mener Heidi.

 

Fra nyhetsjournalistikk til feature: På 10 år i Aftenbladet våget nyhetsjournalisten Erlend Frafjord aldri å skrive feature. Først for to år siden tok han spranget. Dette førte til tre mye omtalte dokumentarartikler i Plot; om ekstrempremature barn, om politiets uredelige avhørsmetoder og om coachingbransjen sett fra innsiden. I Plot ble det utviklet en egen oppskrift på hvordan dokumentarer skulle skrives. Erlend gir deg innblikk i denne, og viser hvordan nyhetsjournalisten bør tenke for å lage god feature.

 

Tid og sted: Martinique Bar, Nytorget 14, Stavanger, kl. 19.30. Tilmelding via Facebook-siden eller mail: info@nonfiktion.com.

 

 

10. marts 2015, København: En dramaturgs bekendelser

Krister Moltzen fra ThirdEar er en af de stærkeste dramaturger og historiefortællere i Danmark. Lyt bare til Rieper-Holm-Sagen og I et forhold med.

Denne aften vil Krister Moltzen indvie os i sit arbejde med sine historier og de dramaturgiske lag og greb, han bruger. Hvordan skruer han fortællingen sammen? Hvad skal en historie rumme, før han kan gøre det, han gerne vil - og holde lytteren fanget? Og hvordan bøjes virkeligheden i nonfiktionen, når han selv er så tydeligt til stede - hvis den bøjes?

Det hele foregår i forlaget Rosinante & Co's lokaler, og vi glæder os helt vildt!

Dato og tidspunkt: Tirsdag 10. marts, kl. 19.00-21.00.

Sted: Rosinante & Co, Købmagergade 62, 3. sal, 1019 Kbh K.

Tilmelding: Send en mail med FNNF-medlemsnummer til info@nonfiktion.com senest dagen før.

Yderlidere info via Facebook.

 

 

4. december 2014, København: TEMADAG: Find de gode historier i arkiverne

I de støvede kasser på Rigsarkivet ligger masser af glemt guld for historiefortællere. Men hvordan finder man frem til dem i labyrinten af hylder, kasser, søgeord og databaser? Hvad må man overhovedet bruge? Og hvad med kildekritik?

På denne FNNF-temadag fører dygtige arkivarer og fortællere os ind i Rigsarkivets kroge med fokus på den historiske fortælling, der er så populær i tiden.

Sted: Rigsarkivet, Harsdorffsalen Tøjhusgade 1, 1218 København K.

 

Programmet ser sådan ud:

09.00: The og kaffe

09.10: Velkomst ved presseansvarlig Julie Avery

09.20: Introduktion til Rigsarkivet ved seniorforsker Peter Birkelund

09.50: Arkivloven ved chefkonsulent Poul Olsen

11.00: Case: Oplæg ved historiker og journalist Anders Bo Rasmussen, der er aktuel med bogen "I krig for Lincoln"

 

12.00: Frokost

 

13.00: Rundvisning på Rigsarkivet ved Peter Birkelund og Julie Avery

13.30: Præsentation af arkivalier ved Peter Birkelund

14.30: Pause, the og kaffe

14.40: Introduktion til Daisy ved Peter Birkelund

15.40: Case ved Peter Birkelund

16.15: Afrunding ved Julie Avery

 

Herefter fri leg og snak på en af Kbh's beværtninger.

 

TILMELDING: Det koster 150 kroner for FNNF-medlemmer at deltage, og der er kun 25 pladser. Det er først til mølle, og tilmelding er bindende (men kan gives videre til i tilfælde af afbud).

Send dit navn og medlemsnummer til info@nonfiktion.com. Prisen er inklusiv frokost. Tilmeldingsfrist den 1. september 2014.

Efter den dato kan ikke-medlemmer tilmelde sig for 300 kroner. Psst: Så man kan ligeså godt blive FNNF-medlem nu for en flad 100-krone ekstra!

 

 

26. november 2014, København: Generalforsamling 2014 med Jesper Stein.

Vi er stolte over at præsentere en af vores mest anmelderroste krimiforfattere: Jesper Stein, der er aktuel med sidste bind i trilogien om Axel Steen: ‘Akrash'.

Jesper Stein vil indvie os i sit arbejde med storytelling, plot og karakterer og sine erfaringer med forholdet mellem nonfiktion og fiktion. Med andre ord hvad nonfiktion-skribenter kan lære af fiktionen.

Det sker til den årlige Generalforsamling - en festlig aften, hvor vi også fejrer foreningens 1 års fødselsdag.

Forslag til dagsorden og kandidaturer til bestyrelsen modtages via mail: info@nonfiktion.com.

Tid: 19.00-21.30.

Sted: Politikens Hus, København.

 

Program og dagsorden:

19.00: Velkommen & Jesper Stein læser højt

19.15: Generalforsamling - dagsorden:

1. Valg af dirigent

2. Formandens beretning

3. Fremlæggelse af regnskab

4. Forslag til vedtægtsændringer. Eventuelle forslag skal være bestyrelsen i hænde senest en uge inden generalforsamlingen på info@nonfiktion.dk. Bilag udleveres til generalforsamlingen

5. Valg af formand. Tina Andersen genopstiller. Eventuelle modkandidater skal melde sit kandidatur til bestyrelsen senest en uge inden generalforsamlingen på info@nonfiktion.dk

6. Valg til bestyrelsen. Kandidater eller forslag til kandidater skal meddeles bestyrelsen senest en uge inden generalforsamlingen på info@nonfiktion.dk jvf vedtægterne

7. Valg af suppleanter

8. Valg af revisor

9. Valg af revisorsuppleant

10. Eventuelt

 

KORT PAUSE

 

20.00: Jesper Stein om, hvad fortællende journalister kan lære af fiktionen og forfatterens arbejde med sin hovedkarakter

21.30: Vi runder FNNF’s 1. års fødselsdag af

 

Sæt allerede nu kryds i kalenderen og meld din ankomst på Facebook eller via info@nonfiktion.com.

 

 

Fagfestival 9.-10. november 2014, Odense

På årets danske Fagfestival har vi tre punkter på programmet - alle med fokus på den lange, velfortalte journalistiske fortælling.

 

Søndag 9. november:

Kl. 15.30-16.30: Paneldebat: Journalistiske fortællinger - Fremtidens format? I panelet sidder Kim Faber (Politiken), Nina Rølle (Berlingske), Mattias Göransson (Filter) og Jonas Langvad Nilsson (Euroman)

Kl. 17.00-18.00: Workshop: Journalistiske fortællinger og singler

 

Mandag 10. november:

Kl. 9.30-10.30: Masterclass: Journalistiske fortællinger - individuel coaching

 

 

27. oktober 2014, Odense: I single-skribentens værksted

70-80.000 anslag. Ud i én køre, hvor man holder læseren fanget - hele vejen. 'I single-skribentens værksted' tager sit udgangspunkt i singlerne 'Klassekammerater' og 'Manden der kan huske alt', som journalist og forfatter Jesper Gaarskjær har skrevet for People'sPress og Zetland.

Kom og få indblik i blandt andet:

 1. Idé: Hvad kendetegner den gode single-idé?
 2. Storytelling: Hvordan får historien narrativ styrke? Ikke mindst når der ikke sker noget som helst som i 'Manden der kan huske alt'.
 3. Fortællestemmen: Hvordan skriver man to sammen? Jesper skrev Zetland-singen med Troels Donnerborg.
 4. Jeg-stemmen: Hvornår er 'jeg' en mulighed - og hvorfor det er afgørende at udlevere sig selv som i 'Klassekammerater'?
 5. Yay-faktoren: Hvorfor det er SÅ FEDT - og SÅ VANSKELIGT - at skrive en single?

Tid: 16.30-18.30.

Sted: Fyens Stiftstidende, Medielab, Banegårdspladsen, 5100 Odense C

Tilmelding via Facebook eller via mail til info@nonfiktion.com senest dagen før.

 

 

23. juni 2014, København: Sådan skriver du en single

60-70.000 anslag. Ud i én køre. Længden gør hele forskellen, når du skal skrive en single - eller en længere fortælling. Der er milevidt fra den reportage, den feature eller det portræt, du har lavet, som måske har været 25.000 anslag.

For hvordan holder man læseren fanget fra første side til sidste punktum? I et format, der hverken er en almindelig artikel eller en bog, men som skal være ligeså skarpt vinklet som en nyhedsartikel (næsten) og ligeså fuld af scenisk kvalitet som et længere stykke prosa?

'Sådan skriver du en single' tager sit udgangspunkt i singlen 'Truckerkrig', som journalist Nana Toft har skrevet for Zetland. Udgangspunktet er de uger hun tilbragte i en lastbil med en rumænsk trucker, Gabriel Popescu, med hovedrute fra Norge, gennem Danmark, ned gennem Tyskland og tilbage til Danmark igen.

 

Kom og få et indblik i:

 1. Narratologi: Hvordan du bygger en single op. Om dramaturgi og narratologi.
 2. Fortælleteknik: Hvordan får du singlen til at leve, så læseren æder den i ét hug?
 3. Idé: Hvad er den gode/nødvendige idé til en single - for det er ikke alle idéer der holder til formatet.
 4. Casevalg: Hvem den virkelig fede case er. Eller hvorfor Gabriel Popescu er en virkelig god hovedperson.
 5. Planer i historien: Hvilke "planer" en single helst skal fungere på. Om niveauer og kontraster.
 6. Ambitiøse redaktører: Hvorfor meget ambitiøse redaktører er Guds gave til os journalister. Bonusinfo: Nana fik skrottet sit første udkast til singlens første kapitler. Som i fuldstændig skrottet!

Tid: 17.00-19.00.

Sted: Gammel Strand 46, 1. sal, 1202 Kbh K (det er DJ's mødelokale "Lille Strand")

Tilmelding: Send dit navn og FNNF-medlemsnummer til info@nonfiktion.com senest dagen før.

Mere info via Facebook.

 

 

20. maj 2014, København: Fortælleaften med internationalt strejf

 • Jan Winburn, CNN's digitale redaktør (US). CNN satser nu også på lange journalistiske fortællinger online frem for nyheder - og vinder priser for det. Jan Winburn indvier os i, hvordan CNN griber deres populære longreads an, hvordan de formidler dem, og hvordan de forgylder idéerne. Bonusinfo: Vi ved fra tidligere, at Jan Winburn er VILDT god og VILDT inspirerende, så sæt allerede nu et stort kryds og meld dig til.
 • Erlend Frafjord, featurejournalist på Magasinet Plot (NO). For nyligt bevægede Erlend Frafjord tusindvis af norske læsere med sin gribende, personlige og debatskabende feature 'En bitteliten kjempeutfordring' om for tidligt fødte børn. Den feature modtog Erlend Frafjord for nyligt en norsk reportagepris for, og han giver bl.a. et indblik i researchen, omstillingen fra at skrive nyheder til dokumentarisme i lange formater og om at bruge sig selv som narrativ.

Tid: 18.00-22.00.

Sted: Foredragssalen i JP/Politikens Hus, indgang via Vestergade 28, 1785 Kbh V.

Tilmelding: Send dit navn og medlemsnummer til info@nonfiktion.com. Det er også muligt at købe entré for ikke-medlemmer til 50 kroner i døren.

 

 

12. marts 2014, Aarhus: BRANDSÅR - Fortælleaften med Thomas Lund Hansen.

Hvordan får man idéen til at skrive en lang historie om brandsår?

Og hvordan pakker man et videnskabelig område ind i en historie, så læserne bliver klogere, mens interessen fastholdes?

I flere måneder arbejdede journalist ved Jyllands-Posten Thomas Lund Hansen på en fortælling om den dag, da Gitte reddede livet tre gange.

I Foreningen for Nordisk Nonfiktion inviterer til det første arrangement i Aarhus. Det er gratis – og tag gerne ikke-medlemmer med, så de kan lære os at kende.

Tid og sted: Dronning Margrethes Vej 23, 4. tv, 8200 Aarhus N, kl. 18.00-20.00.

Tilmelding på Facebook eller info@nonfiktion.com, så vi ved, hvor meget kage, vi skal bage.

 

 

18. februar 2014, Bergen: Ønsker du å bli en bedre fortæller?

Fortælle- og informationsaften med bl.a. Erlend Frafjord fra Magasinet Plot, der forklarer om overgangen fra nyhedsjournalistik til at blive fortæller, og Kristine Holmelid og Kjersti Mjør, der netop har været på seminar på Poynter, USA, og vil dele inspiration og erfaringer fra nogle af de bedste fortællere i faget.

Derudover: Kom og hør om FNNF, og hvorfor vi har en nordisk forening for journalistiske fortællinger - og mød de andre medlemmer.

Tid og sted: Auditoriet, Bergens Tidendes Hus, Krinkelkroken, kl. 19.00-21.00.

Tilmelding på mail til Bjørn Asle Nord: bjorn.nord@bt.no, senest dagen før.

Mere info om arrangementet via Facebook.

 

 

5. februar 2014, København: HALSHUGs rekonstruktion

Fortælleaften med Kaare Sørensen, JP-journalist, indvier os i arbejdet med sin anmelderroste bog "Halshug", der var nomineret til Weekendavisens Litteraturpris.

Derudover: Kom og mød de andre medlemmer og luft dine idéer til initiativer og aktiviteter inden for FNNF.

Tid: 19.00-21.00.

Sted: Gammel Strand 46, 2. sal, 1202 Kbh K (det er DJ's mødelokale "Lille Strand")

Tilmelding på mail: info@nonfiktion.com senest dagen før.

Mere info via Facebook.